9C007CEC-1917-4E21-8DB8-0CF84CEA2A94.PNG
OM IDE

Musikalen IDE är berättelsen om tre unga kvinnor som bestämmer sig för att gå i ide i tio år. Idén kom ur viljan att utforska vilan och sovandet, och materialet har arbetats fram kollektivt under tre års tid av göteborgsbaserade scenkonstföreningen Vurpa.  Tillsammans med inbjudna konstnärer, skådespelare och musikalartister har vi låtit berättelsen organiskt växa fram genom workshops, readings av tidiga manusversioner och efterföljande samtal om innehållets tematik.

afff4c2b-d20e-468c-bec4-dc53e413468e_edi

Vurpa Scenkonst: Susanna Gejrot, Johanna Ekholm, Carolin Oredsson & Annika Marmén.

Med IDE vill vi placera en absurd företeelse, möjligheten att bestämma sig för att sova i tio år, i en värld vi känner igen. I ett samhälle där vi är det vi gör, där vi mäter våra prestationer mot varandra och allting rör sig i en allt snabbare takt, vill vi prata om att ge upp. Får vi lov att ge upp och vila om vi inte orkar mer?

 

 I en typ av magisk realism och med influencerkulturen som fond utforskar vi teman som prestation, perfektion, autenticitet och svaghet. Vi vill utforska uppgivenheten och vilan, utan att glorifiera eller romantisera. Vi tar ett antiklimax och förvandlar det till något episkt, och där passar musikalgenren perfekt för ändamålet.

358c15b7-e7d5-4f43-9191-cb8a2ff45d08_rw_
db062ad2-18a3-4f4e-a9fb-653f2422ace3_rw_

Workshop 2019: Rudy Addo, Emilie Strömberg, Emma Österlöf, Kristina Issa, Carolin Oredsson.

Vi drivs av att utveckla, tillgängliggöra och vidga den svenska musikalscenen och öppna upp för nya publikgrupper - framförallt unga människor. Vi vill lyfta ämnen som är aktuella och berör unga personer och samtidigt visa vår publik vilket effektivt verktyg musikalgenren är för historieberättande. Vi hoppas och tror att vår berättelse kommer väcka diskussion om svaghet och prestation utan moraliserande pekpinnar.

 

Musikalen har urpremiär den 16 juli 2021 på Teater Trixter i Göteborg och vi ser det som ett första steg av många för vår musikal att  växa, både i vår egen regi och så småningom på skolor och scener runt om i landet!